“Polissya chess cup”. Офіційний звіт

photofacefun_com_147456920608-09 жовтня 2016 року в м.Житомир у приміщенні обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.Ольжича пройшов 5 етап серії Гран-Прі 2016 Житомирської області з шахів «Polissya chess cup» разом з ТОВ ТК «Полісся-Продукт».
В рамках етапу паралельно проходили три турніри:rrrakovich
  • OPEN-турнір: для всіх бажаючих;
  • Дитячий турнір А: школярі до 15 років;
  • Дитячий турнір Б: школярі до 10 років.
3cd0c9b128-polissaproduktЗмагання пройшли завдяки спонсорській та медійній підтримці ТОВ ТК «Полісся-Продукт». Щира подяка генеральному директору Олександру Івановичу Раковичу за підтримку в розвитку обласних шахів. Гість вітав учасників на відкритті змагань, особисто вручав призи кращим шахістам та пообіцяв і надалі підтримувати подібні заходи.
3373Висловлюємо вдячність керівництву обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.Ольжича в особі директора Василя Марцельовича Врублевського за надання прекрасного приміщення для проведення змагань.9_10_16-334
Окрема подяка співорганізатору змагань, батьку юних шахістів Корнійчуку Роману Миколайовичу за підтримку, планування та проведення етапу на високому рівні та судді змагань Ярославу Несторовичу Думанському за чітке та професійне суддівство.
Зареєструвались на участь 108 учасників з 5 областей України, 15 міст – Житомирська (Житомир, Коростишів, Коростень, Чуднів, Новоград-Волинський, Малин, Бердичів), Київська (Київ, Бориспіль, Біла Церква), Хмельницька (Хмельницький, Полонне, Старокостянтинів), Вінницька (Вінниця), Тернопільська (Тернопіль).
9_10_16-082Зауваження персоналу бібліотеки ім. О.Ольжича:
  1. Турнірна інформація клеїлась скотчем до стіни в коридорі;
  2. На другий ігровий день учасники прийшли до бібліотеки значно раніше, ніж відкривається зал, де проводились змагання;
  3. За дітьми в коридорі ніхто не слідкував, вони зривали дисципліну, швидко бігали по сходах і вносили хаос у приміщення інтелектуальної спадщини.
UTm2PTfatHEШтукун А.В. (адміністратор Гран-Прі): «Хочу особисто принести публічні вибачення перед керівництвом та персоналом обласної бібліотеки за доставлені незручності. Зі свого боку обіцяю, що більше таке не повториться.
Вина за перші два зауваження лежить на організаторах етапу. А стосовно третього хочу звернутись до тренерів та батьків юних шахістів: «Шановні дорослі, не можуть двоє суддів слідкувати за дисципліною учасників на трьох поверхах бібліотеки одночасно. Суддівська колегія чітко слідкувала за дисципліною у турнірному залі – там на протязі проведення змагань зберігалась тиша і учасники поводили себе належним чином. На майбутніх турнірах прошу дорослих нести особисту відповідальність за дітей, котрих ви привезли на змагання. Можливо у майбутньому нам більше не дозволять проводити подібні змагання у бібліотеці, проте де б вони не проходили запам’ятайте – під час проведення змагань ви несете особисту відповідальність за поведінку ваших дітей та учнів!»
Цікаві факти 5 етапу:
chess04_2016-0791.Юний шахіст міста Київ Попко Антон зареєструвався на участь у 5 етапі через онлайн-реєстрацію аж 4 рази. Враховуючи таку наполегливість, організатори підготували для нього спеціальний приз щоб це відмітити. Проте, на жаль, Антон на змагання не приїхав.9_10_16-107
2. Юний шахіст м.Житомир Віталій Дорошенко, якому недавно виповнилось 7 років під час заняття сказав своєму тренеру: «Я дуже хочу зіграти з Сашою Корнійчук. Вона сильно грає і я з нею ще ніколи не грав». На що тренер йому відповів: «Для цього тобі потрібно йти у старший турнір А (до 15 років)». Віталій на це погодився і грав у дитячому турнірі А, де був наймолодшим учасником. Він і тут «не загубився», набравши 4.5 очки із 9 посів місце в середині таблиці.
9_10_16-136Проте найважливіше те, що він виконав свою ціль – при 38 учасниках і швейцарській системі йому вдалось зіграти партію з діючою чемпіонкою області серед жінок. Стартувавши 3.5 очки із 5 у 6 турі на третій дошці грала пара «Корнійчук О. – Дорошенко В.» 1-0. Серйозної боротьби не вийшло, проте важливий сам факт – Віталій в такому юному віці ставить перед собою конкретні цілі і чітко їх виконує.9_10_16-199
  1. 01 липня 2014 року до правил шахів внесено нове правило «Вимога встановлення контролю з додаванням»: Якщо у гравця при своєму ході залишилося менше ніж дві хвилини до закінчення партії на його годиннику, він може вимагати встановлення обом гравцям режиму годинника з додаванням п’яти секунд (або відстрочкою на п’ять секунд) на кожний зроблений хід, якщо це можливо. Така заява розцінюється як пропозиція нічиєї».
9_10_16-343В турнірах серії Гран-Прі дане правило виконується беззаперечно, оскільки достатньої кількості годинників з додаванням часу на всі шахівниці не вистачає, проте наявні електронні годинники щоб задовільнити потреби шахістів у цейтноті.9_10_16-139
        Учасник OPEN-турніру Сергій Пірожков став рекордсменом по використанню даного нововведення – за 9 турів він 8 разів требував годинник з додаванням часу. Суддя Я.Н. Думанський в останньому турі навіть пожартував, що Сергій вже використав ліміт по вимаганню годинника з додаванням часу, який складає максимум 6 разів.
       9_10_16-280 Зазначаємо ми тут про це нововведення, оскільки на протязі останніх турнірів виявилось, що про нове правило не знають учасники і навіть судді. Так на чемпіонаті Житомирської області до 12 років у партії «Андрієвський Я. – Усков М.», білі маючи 8 секунд зупинили годинник і звернулись до судді Кручак Лесі Григорівни (котра одночасно є тренером Ускова Михайла) з вимогою встановити годинник з додаванням часу. Суддя відповіла що гру потрібно продовжувати. Коли у Андрієвського залишилась 1 секунда він знову потребував годинник з додаванням часу, на що суддя сказала зробити це при своєму ході. Хід він зробити не встиг і йому було зараховано поразку за часом. Тренер написав скаргу в Апеляційний комітет і тренери з різних міст підписались, що суддя поступила правочинно, оскільки у Ускова на момент требування годинника з додаванням часу була зайва фігура. Міжнародний арбітр Товчига Олег Григорович чітко підтвердив у телефонній розмові адміністратору Гран-Прі, що було грубе порушення правил, а він особисто був свідком ситуацій, коли навіть 2 зайві фігури нічого не значили.9_10_16-258
Тренери повинні пояснити своїм учням ці правила, оскільки діти не знають як правильно ними скористатись. У тому ж ЧО до 12 років Малиновський Володимир у явно нічийному пішаковому ендшпілі, не зупиняючи годинник вимагав встановити годинник з додаванням часу. Йому сказали зробити це при своєму ході, проте він не знав як зупинити годинник і в результаті в нього закінчився час.
9_10_16-302Аналогічна ситуація мала місце і на 5 етапі Гран-Прі у партії Дорошенка Віталія. Спочатку він потребував годинник з додаванням коли в нього ще було більше 3-х хвилин, а потім ще раз при ході суперника. Суддя двічі йому відмовляв встановити годинник з додаванням, оскільки він неправильно звертається з вимогою. Юнак не знав, як це зробити правильно і знову програв через просрочку часу.
Штукун А.В. (адміністратор Гран-Прі): «Шахова спільнота області є занадто консервативною і важко приймає нововведення до правил. Коли я написав скаргу в Апеляційний комітет ЧО до 12 років на порушення правил суддею у партії «Андрієвський Я. – Усков М.» і зазначив, що на суддівських курсах у Києві Товчига О.Г. зазначав, що суддя позицію ніколи не оцінює (оскільки це було головним аргументом судді Кручак Л.Г. – в чорних була зайва фігура, тому годинник з додаванням часу не потрібно встановлювати), то мене тренер м.Коростишів Світлана Львівна Добрінецька запитала «А для чого тоді взагалі потрібен суддя?».9_10_16-238
9_10_16-263Пригадую років 5 тому назад було прийнято правило про автоматичну поразку у випадку, якщо під час партії заграє мобільний телефон. Правило з’явилось, проте ще жодного разу не використовувалось. І ось в моїй партії з Анатолієм Дороніним у мого суперника заграв мобільний телефон. Я звернувся до судді Думанського Ярослава Несторовича з вимогою присудити мені перемогу. Суддя відклав своє рішення до кінця туру, потім змусив мене написати письмову вимогу, що «я прошу присудити мені перемогу через звінок мобільного телефону». А більшість учасників ще призивали до моєї совісті: «Як так можна? Потрібно грати, а не вимагати незаслужену перемогу». Я знаходився в такій ситуації, ніби я в чомусь винний, хоча всього лиш вимагав виконання правил.9_10_16-305
Прошу тренерів, суддів, зрештою батьків цікавитись правилами шахів, які змінюються і до них вводяться нововведення і розповідати про це своїм учням. Якщо цього не робити, тоді ми будемо бачити дитячі сльози. А такі учасники турнірів як Штукун А. будуть виглядати на змаганнях «провокаторами скандалів і конфліктів» лише за те, що вимагають поступати у відповідності з правилами».
9_10_16-208Даний 5 етап був заключним для дитячих турнірів, останньою можливістю набрати залікові бали Гран-Прі та відібратись до фіналу. Перейдемо до аналізу турнірних перипетій.
Змагання проводились за швейцарською системою у 9 турів з контролем часу 30 хвилин кожному супернику до кінця партії з можливістю потребувати годинник з додаванням часу в цейтноті.
Дитячий турнір Б (до 10 років)9_10_16-008
В турнірі зіграли 46 шахістів, серед яких 2 першорозрядники та 10 другорозрядників. Турнір пройшов без сенсацій – першорозрядники посіли 1-2 сходинки. Житомирська область віддала весь п’єдестал призерів гостям інших областей.
9_10_16-089Чемпіону турніру, Трушку Андрію (Київ), не було тут рівних. Киянин набрав 8.5 очок із 9 можливих і впевнено виграв змагання. Єдине про що можна шкодувати, що такі сильні шахісти як Трушко Андрій та Луцько Артем взяли участь лише в одному етапі і набраних залікових балів їм недостатньо для потрапляння до фіналу серії. Наші вітання з впевненою турнірною перемогою юному шахісту!9_10_16-042
Срібна медаль у Жуковського Михайла (Вінниця), 7.5 очок із 9. Програв Міша лише чемпіону турніру, якому він поступається за рейтингом. В інших партіях дуже впевнено продемонстрував свій 1 спортивний розряд. Заслужене срібло, з чим представника вінницької школи шахів і вітаємо.
9_10_16-040Бронза турніру у Кулачка Антона (Київ), 6.5 очок із 9. Враховуючи, те що у Антона лише 3 розряд, а позаду нього 10 другорозрядників можна стверджувати, що юнак вже грає на вищий розряд.9_10_16-041
Кращий результат серед дівчат у Явдосюк Василиси (Хмельницький), 6 очок із 9 і 5 місце при 46 учасниках!
9_10_16-037Також відмічаємо високий результат Маліновського Володимира (Житомир), 6.5 очок із 9. Вихованцю ДЮСШ №1 наразі 7 років і 4 сходинка. Одночасно це кращий результат серед дітей віком до 8 років.
Турнірна таблиця

%d0%b4%d0%b8%d1%82%d1%8f%d1%87%d0%b8%d0%b9-%d0%b1

Дитячий турнір А (до 15 років)
9_10_16-101В турнірі зіграли 38 учасників.
Цікавий факт: на протязі 5 етапів 1 сходинка підкоряється лише двом шахістам – Новицькому Ярославу та Осадчуку Дмитру.9_10_16-135
Чемпіон турніру Осадчук Дмитро (Малин) виграв 3 етапи із 5. На старті турніру у Діми поразка в першому турі, після чого послідували 6 перемог поспіль! Потім програш принципової партії Новицькому Ярославу… І фінішна перемога у Корнійчук Олександри дали за додатковими показниками малинчанину золоту медаль. За рейтингом Гран-Прі та балами Гран-Прі Діма є фаворитом даної вікової групи у фіналі. Проте фінал має свої особливості, достатньо згадати як у 2014 році в першому раунді змагання покинули три чемпіони Гран-Прі. Вітаємо Діму з турнірною перемогою та бажаємо показувати високий рівень гри і у майбутніх змаганнях.
9_10_16-104На другій сходинці Новицький Ярослав (Житомир), 7 очок із 9. Поступивсь Ярослав чемпіону лише за додатковими показниками, при тому що виграв особисту зустріч. В рамках серії Гран-Прі рахунок між ними 3-1 на користь Ярослава. В обох шахістів на протязі року високі турнірні досягнення. Хто ж з них кращий покаже «Ліга Чемпіонів» серії Гран-Прі? А поки відмітимо, що Ярослав уже є 8-разовим чемпіоном Житомирської області у різних вікових категоріях.9_10_16-133
Бронза турніру у Швець Вікторії (Хмельницький), 6.5 очок із 9. Високий результат шахістки сусідньої області є дещо несподіваним. З «елітою» даної вікової групи Вікторія в рамках етапу має нічию з Корнійчук Олександрою та поразку від Осадчука Дмитра. Шахістка також потрапляє до фіналу Гран-Прі, де ми отримаємо відповідь на питання: «хто ж найкращий?». Вітаємо дівчину з високим результатом.
9_10_16-103Відмічаємо також високий результат іншої представниці Хмельниччини Явдосюк Серафими, 5.5 очок із 9 та кращий результат до 12 років. Учасниця вперше грала в рамках серії, тому у фіналі, на жаль, ми її не побачимо.
Турнірна таблиця

%d0%b4%d0%b8%d1%82%d1%8f%d1%87%d0%b8%d0%b9-%d0%b0

OPEN-турнір (всі бажаючі)
9_10_16-341В турнірі грали 24 учасники, серед яких 4 майстри спорту та 11 кандидатів у майстри. Перші 2 сходинки зайняли рейтинг-фаворити, а ось на 3 місці наймолодший учасник турніру!9_10_16-149
Чемпіон турніру Кириченко Віталій (Біла Церква), 6.5 очок із 9. 4 перемоги та 5 нічиїх – надійний результат, котрого Віталію вистачило для турнірного тріумфу.

 

sh-097Срібна медаль у Поліщука Олега (Старокостянтинів), 6.5 очок із 9. Олег поступився переможцю лише за додатковими показниками. Проте очевидно, що результат є справедливим, оскільки шахіст програв особисту зустріч чемпіону.sh-094
Бронза у Волотовського Кирила (Коростишів), 6 очок із 9. Високий турнірний успіх найперспективнішого шахіста нашої області, котрий у минулому році був чемпіоном України до 12 років. Якщо Кирил успішно зіграє у відкритому Чемпіонаті м.Житомир, котрий буде заключним етапом серії, то має шанси потрапити до фіналу.
9_10_16-223
Кращий результат серед учасників з рейтингом нижче 2100 у Вікарчука Андрія (Чуднів), 5 очок із 9.9_10_16-145
1 місце до 18 років – Іванішен Юрій (Бердичів), 5 очок із 9.

 

 

1 місце серед ветеранів – Ревуцький Володимир (Житомир), 6 очок із 9.chess04_2016-115
Турнірна таблицяopen
9_10_16-211На урочистій церемонії нагородження призери були нагороджені грамотами, медалями та грошовими призами від ТОВ ТК «Полісся-Продукт». Нагороди особисто вручав генеральний директор Олександр Іванович Ракович.9_10_16-340
Ось таким видався 5 етап Гран-Прі «Polissya chess cup» зі всіма його закономірностями та сенсаціями, плюсами та мінусами. Організатори зі свого боку старались організувати та провести етап на високому організаційному рівні. Запрошуємо всіх шахістів і надалі брати участь у наших турнірах, зокрема у Чемпіонаті м.Житомир 21-23 жовтня.
5 етап Гран-Прі завершено. Залікові бали набрали наступні учасники:

%d0%b7%d0%b0%d0%bb%d1%96%d0%ba%d0%be%d0%b2%d1%96-%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d0%b8-5-%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%bf%d1%83

Залікові бали після 5 етапів:

%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d1%96-%d0%b7%d0%b0%d0%bb%d1%96%d0%ba%d0%be%d0%b2%d1%96-%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d0%b8-1

%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d1%96-%d0%b7%d0%b0%d0%bb%d1%96%d0%ba%d0%be%d0%b2%d1%96-%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d0%b8-2

З повагою організатори.

9_10_16-169

Повна фотогалерея змагань у нашій офіційній групі на vk.com: ТУТ

9_10_16-123 9_10_16-131 9_10_16-134

9_10_16-076 9_10_16-106

9_10_16-178 9_10_16-329

9_10_16-246 9_10_16-249

9_10_16-289 9_10_16-320


5 thoughts on ““Polissya chess cup”. Офіційний звіт

  1. Скажи мені будь-ласка Андрій а до чого тут в звіті трогати тему яка вже пройшла , стосовно ЧО 12 , чи ти хочеш показатися , що ти у нас самий розумний , навіщо соромити нашу область і самого себе. Почитай правила , пункт там такий є , що суддя може відхилити стосовно годинника. Краще вчи своїх дітей грати в шахи , а не чекати меньше 2-х хвилин , щоб добавили йому годинник .

    Подобається

  2. В звіті чітко написано, що тема затронута через те, що діти страждають через некомпетентність суддів і тренерів. Якщо ти Леся вважаєш, що все правильно було, то запитай Андрієвського Ярослава чи він з тобою згоден.

    Подобається

    1. Турнир отлично организован.Надо проводить больше таких соревнований.Доволен,что близнецы Саша и Миша, заняли призовые места в тех группах,в которых играли(Миша до 10,а Саша до 12 лет)Будем соревноваться и дальше)

      Подобається

Додати коментар